1. si
@sopranos
Kıskanç bir insan değilimdir, shaklabanıda severim, yani kıskanmakla alakası yok bu yorumun. Sadece bir kişiyi sphere developer oldu diye tanrı gibi tanıtmanın cahilce olduğunu anlamayacak kadar cahilsin.
Eğer ki birinin başarısını tebrik etmem gerekiyorsa, The Raskolu tebrik ederdim, bizi burada bir araya topladı, ben bu platforumdan çok şey öğrendim, öğrenmeye devam ediyorum ve öğreneceğimde.
2.si
@pillow
Yorumumu yanlış yorumlamışsın, benim için sphere developerin görevi senin dediğin gibi sphereyi geliştirmek, ben türkiyedeki sunucuların hepsini kapattıracak diyenlere cevap verdim orada.
Ayrıca dot oyuncusu değilim, şikayette etmiyorum. Kendi yorumumu yaptım. Şimdi senin dediğin mantıkla okta kişiye sırtı dönük şekilde atılsa oyun bu olur demek. Yani çok mantıksız.
Türkiyeden sphere developer çıkması ilginç değil, daha önce bir çok alanda başarıya ulaşan türk var. Hatta microsoft, bbc, norton, vb. hatta daha yakından bildiğiniz vbulletinin geliştiricilerinin arasında bile türkler var. Ayrıca Crysis ve Mount&Blade gibi dünya çapında son dönemde beklenenin üzerinde ilgi görmüş oyunların geliştirmelerininde Türklerin üstlendiğini hatırlarsak, aslında Türkiye de kodlama alanında diğer ülkelere nazaran ne kadar ileri seviyede olduğumuz gözler önündedir. Ayrıca sphere community packta görev alan bir Türk daha olmuştu.
Yani bir Türkün sphere veya herhangi bir programda developer olması bahsettiğiniz gibi çokta önemli bir konu değildir. Evet arkadaşınız hak veriyorum, arkadaşınız olduğu için sizin için büyük bir başarı görünebilir, ki ben shaklabanıda tebrik ediyorum, ama bu dışardan bakan biri için çok normal bir olaydır.
Yani eğer gerçekten birilerini tebrik etmek istiyorsanız, olaylara biraz tarafsız bakmanız gerekir. Çünkü Türkiye de o kadar çok projede yer alan insan var ki. Hatta baktığımız da en az şu platforumda bile uğraşan insanlar var, yabancı platforumlarda çok kişinin olmasının sebebi bir çok ülkeden kişinin bir araya gelmesi, ki onların toplamı bile çoğu zaman Türk platforumlarındaki kadar olmuyor. Türkiye kodlama açısından diğer ülkelere nazaran daha aktif bir ülke. En azından son zamanlarda. Sadece yabancı ülkelerin başarılı olmasının sebebi, disiplin. Biz kendi aramızda kavga ediyoruz, onlar bir araya gelip bir şeyler yapıyorlar, bu yüzden bizden öte gözüküyorlar. Bir çok emülatör sitesine bakıyorum, C# dilinde yazılmış emülatörler, 12-13 sene uğraşmışlar, daha bitmeyenler var, yani burada böyle bir proje yapılsın dendi, katılmak isteyenler oldu, ama ne oldu sonra vazgeçildi. Türkiye de bu disiplin olmadıkca, yabancıların yatıklarına ancak developer oluruz. Yurt dışında yaşayanlar disiplin derken ne kastetdiğimi daha iyi anlayacaklardır.
Neyse neden benim için bunun normal bir konu olduğunu anlatabilmişimdir umarım.